Eindloze wikkelriem, geschikt voor levensmiddelen, voor de productie van papieren drinkrietjes: Verbeterde productiviteit door verminderde stilstand van machines

Düsseldorf, Duitsland, juli 2020. Nitta Industries Europe GmbH introducteert naadloze wikkelriemen voor de milieuvriendelijke fabricage van papieren drinkrietjes. De geheel nieuw ontwikkelde riem, type SE-XA-PGG-F, heeft een duidelijk langere effectieve gebruiksduur en vermindert daardoor de benodigde vervangingswerkzaamheden. De riem voldoet aan de eisen van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

In mei 2019 heeft de Raad van de Europese Unie een richtlijn uitgevaardigd om het aantal plastic wegwerpproducten, waaronder drinkrietjes, te verminderen. Met een jaarlijks verbruik van meer dan 36 miljard plastic rietjes in de EU wordt meer dan 7 miljoen kilometer niet-recyclebaar plastic afval geproduceerd. Het Duitse Ministerie van Milieu heeft bevestigd dat plastic rietjes tot de grootste vervuilers van de wereldzeeën behoren. De industrie heeft tot 2021 de tijd gekregen om de richtlijn te implementeren.

Er zijn verschillende opties om plastic drinkrietjes te vervangen door rietjes vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen, zoals bamboe of stro. Maar de standaardisatie hiervan kan problemen veroorzaken en soms gaan deze drinkrietjes gepaard met andere milieuproblemen. Herbruikbare rietjes van roestvrij staal of glas, zoals toegepast in de horeca of thuis, en eetbare versies van pastadeeg zijn ongeschikt voor industrieel gebruik. Hierbij vormen uit papier vervaardigde drinkrietjes een goed alternatief. De marktprijs voor plastic drinkrietjes ligt dankzij massaproductie en geavanceerde automatisering ver onder de 1 cent per stuk. Alternatieve materialen, die nieuwe productiemethoden en nieuwe machines vergen, veroorzaken hogere kosten. Maar als het product eenmaal door de markt is aanvaard, zal de massaproductie van papieren drinkrietjes de productiekosten en daarmee ook de prijs voor de eindverbruiker omlaag brengen.

De meeste fabrikanten van papieren drinkrietjes gebruiken tegenwoordig machines waarbij meerdere papierbanen door middel van een riem om een doorn worden gewikkeld. Het nadeel bij dit proces is de uiterst beperkte levensduur van de riem, die meestal binnen één dag versleten is. Vergeleken met plastic rietjes, veroorzaakt het onderhoud van machines voor papieren rietjes hogere productiekosten door de noodzakelijke frequente vervanging van de wikkelriemen. Vanwege de kleine diameter van de drinkrietjes moeten de riemen dezelfde krappe buigradius kunnen doorstaan. Bovendien is papier een agressief medium dat het oppervlak van de riem aantast. Ook moet de band bestand zijn tegen de hoge belasting die door de vaste doorn wordt uitgeoefend, waar het papier tijdens het productieproces omheen wordt gewikkeld.

De research- en ontwikkelingsafdeling van riemenspecialist Nitta heeft de uitdaging aanvaard en een naadloze riem ontwikkeld die aan de gestelde hoge eisen voor de productie van drinkrietjes in deze industrie voldoet. In nauwe samenwerking met machinefabrikanten en na strenge veld- en laboratoriumtests werd de wikkelriem SE-XA-SGG-F ontwikkeld, die een uniek oppervlak uit FDA-rubber heeft. Het oppervlaktemateriaal voldoet aan de slijtagelimieten van richtlijn FDA 21 CFR177.2600 voor rubberen producten die aan waterige of vette levensmiddelen blootstaan. De nieuwe ontwikkeling berust op Nitta's eigen SEB™ eindloze techniek voor naadloze banden zonder eindverbinding. Vergeleken met de producten van de concurrentie levert de langere levensduur van Nitta's banden en de daaruit voortvloeiende betere productiviteit van de machines, aanzienlijke kostenbesparingen op voor de klant.

“De verlengde levensduur van de riem betekent voor de producenten van de papieren drinkrietjes een lagere Cost of Ownership”, zegt Michael Planz, Sales Manager bei Nitta Industries Europe in Düsseldorf. “De vraag naar papieren drinkrietjes zal naar verwachting begin 2021 sterk toenemen. De beschikbare productiecapaciteit zal onvoldoende blijken om hieraan te kunnen voldoen. Degenen die als eerste met innovatieve producten en oplossingen nieuwe wegen inslaan, zullen het eerste van deze ontwikkeling profiteren. Hiervoor heeft Nitta precies de juiste riem!”Ondernemingsinformatie Nitta:
Nitta Industries Europe GmbH, met het hoofdkantoor in Düsseldorf, werd in 1991 opgericht en levert op maat gemaakte hoogwaardige aandrijfriemen. De onderneming maakt deel uit van Nitta Corporation, waarvan het hoofdkantoor in Osaka, Japan is gevestigd. In Europa beschikt Nitta over nog een vestiging, Nitta Corporation of Holland B.V. in Alkmaar, met de nadruk op transportbanden voor alle vormen van industrie. Het bedrijf dat werd opgericht in 1885 ontwikkelde zich tot de eerste Japanse producent van aandrijfriemen. Al snel na de oprichting werd de productportfeuille van Nitta behoorlijk uitgebreid. Nitta is inmiddels uitgegroeid tot een vooraanstaand fabrikant van transportbanden, drijfriemen en andere hoogwaardige industriële producten die in allerlei bedrijfstakken worden toegepast, zoals in de voedingsindustrie, logistiek, intern transport, landbouw en bankautomaten.Contact:
Nitta Industries Europe GmbH
Heerdter Lohweg 35
40549 Düsseldorf, Germany
Tel.: +49 (0)211 53 75 35 0
Fax: +40 (0)211 53 75 35 35
E-Mail: sales@nitta.de
Internet: www.nitta.de

Contact:
Nitta Corporation of Holland B.V.
Berenkoog 25
1822 BH Alkmaar, Nederland
Tel: +31 (0)72 562 22 34
E-Mail: sales@nitta.nl
Internet: www.nitta.nl

Perscontact:
TPR International
Christiane Tupac-Yupanqui
Postfach 11 40
82133 Olching, Duitsland
Tel.: +49 8142 44 82 301
E-Mail: c.tupac@tradepressrelations.com
Internet: www.tradepressrelations.com